ליבי, או: מה קרה לאיש-עם-הכלב? כתבה: הדס ליבוביץ’. איורים: דניאל פלג. הוצאת הקיבוץ המאוחד.
ליבי היא ילדה חולמנית, אבל לא תמיד, רק בכיתה. כשהמורה לחשבון מדברת, היא בוהה מחוץ לחלון, ומדי יום עוקבת במבטה אחר איש קשיש וכלבו. באחד הימים, רוכב אופניים נתקל ב”איש עם הכלב”, והאיש מפונה לבית החולים. ליבי ממהרת לקחת אליה את הכלב שנעזב, ומרגע זה, הופך הסיפור לבלשי: היא מנסה להתחקות אחר עקבותיו של האיש, על מנת לספר לו שכלבו נמצא אצלה ומחכה לשובו.
זהו רומן ראשית קריאה יפה וסוחף, שקשה להפסיק לקרוא. יופיו נובע בעיקר לנוכח האופן שבו הסופרת מצליחה להבנות דמות-ילדה מורכבת, כזאת שמתאימה את עצמה לכל מרחב בו היא נמצאת או פועלת. בכיתה היא שותקת, על פי רוב, חולמת, ושרויה בעולמה. בבית היא מתמודדת עם אם, שמצד אחד עובדת בבית כדי להקדיש יותר זמן לביתה, אולם מנגד, היא כמעט ולא מקשיבה לליבי והתקשורת בין השתיים חד-צדדית, כשליבי, רוב הזמן מושתקת על ידי האם. בחייה החברתיים, מתוארת חברותן של ליבי וגאיה, חברתה הקרובה ושכנתה. זוהי חברוּת של שתי ילדות שונות מאוד זו מזו – האחת, מדברת בשפת המספרים, מאורגנת וחוששת ממאורעות בלתי צפויים, והשנייה, מדברת בשפת הלב, סולדת ממספרים ואינה נרתעת מן הלא ידוע. החיבור בין השתיים מקדם את ליבי בפתרון החידה, והיא מוצאת את בעליו של הכלב, שאיננו כלב – אלא כלבה.
לא פשוט לכתוב רומן ראשית קריאה שקל לתלמידים בכיתות ב’-ד’ לקרוא, ושאינו מוותר על הצגת מורכבותם של החיים למרות הצורך להתגמש בהיבט השפתי כדי להיות נגיש לקהל זה. נוסף על עיצוב הדמות, הרומן מקדם שדר של אחריות כלפי האחר – ליבי יודעת שהאיש הקשיש קשור לכלבו ועל כן ממהרת לאמץ את הכלב(ה) ופועלת במהירות לאתר את האיש ולהרגיעו. כמו כן הנער שפגע באיש באופניו, מגיע גם כן לבית החולים על מנת להתוודות על מעשהו, וזוכה לסליחתו של הקשיש. המבוגרים שיקראו את הרומן יחושו לעתים חוסר נוחות מהמראַה הנשקפת אליהם: היחס המתנשא כלפי ילדים, חוסר ההקשבה והחשיבה הלקויה לפיה ילדים אינם מבינים כיצד האחר מרגיש או אינם מסוגלים לפענח תעלומות בעצמם.
הדס ליבוביץ כתבה סיפור מרתק ועדין, כזה שבו עלילת הנפש מושמת במרכז ולא עלילות תזזיתיות חסרות משמעות. מומלץ ביותר.
לגילאי 7-9. כדאי מאוד לקרוא יחד עם הילדים.