החגים שלנו. מאת: גלילה רון-פדר-עמית. איורים: מיכל פז-רוזין. מודן, 2015
בר (הבת) וגל (הבן) הם בני דודים, שאוהבים לאתגר את בני משפחותיהם בחידות אודות חגי ישראל. הם יוצאים למסעות עם ציפור סגולה שלוקחת אותם לזמנים עברו וכך זוכים לחוות אירועים היסטוריים בזמן התרחשותם, ו”להרגיש” את המציאות המיתית למרות שיוכם לזמן הווה.
ספרה של גלילה רון-פדר-עמית החגים שלנו מאמץ תפיסה חינוכית חדשנית. לא עוד רק “והיגדת לבנך”, אלא תפיסה שוויונית, שבה ההורה חונך את ילדיו ומספר להם על מנהגי החג ומקורותיו, ואילו הילדים שחוזרים בזמן, מסוגלים גם הם להעשיר את הידע של המבוגרים לאור מפגשם עם גיבורי החג. כל חג מוצג בקובץ על הרקע ההיסטורי שלו, הדמויות המרכזיות הנקשרות בו וכן הערכים אותם הוא מקדם, שכן לא די בהכרת סיפור המכבים, אלא דווקא בקישור הערכי בין אז לבין עכשיו ובחידוד המסר לפיו אדם צריך להישאר נאמן לעצמו ולא להיכנע לדיכוי מכל סוג שהוא. המלחמה הלאומית שנלחמו המכבים, אינה רק בעלת משמעות קולקטיבית אלא גם בעלת משמעות אישית וכך כל חג מציין את הקשר של אדם אל עמו אולם גם את הקשר שלו אל עצמו, אל ייחודו ואל מהותו הפנימית ואל חירותו.
הקובץ נפתח בחג החנוכה, וגל ובר חוזרים בזמן אל תקופת המכבים. הם חולפים על פני בית המקדש, צופים בחילולו על ידי היוונים, וביהודה המכבי נלחם בהשחתת בית המקדש ובכפייה הדתית של היוונים. הם אף מרגיעים את יהודה המכבי ומסבירים לו שימצאו פך שמן להדלקת המנורה, ושעומד להתחולל נס שיעמוד במרכז חג החנוכה. יהודה המכבי כמובן אינו יודע מהו חג החנוכה, וכך, הילדים מן העתיד מתווכים לו את החג ומסבירים לו, כי ההווה שלו יהפוך לעל-זמני ויצוין מידי שנה. וכאן טמון הייחוד בקובץ: רון-פדר-עמית אינה מַבנה דמויות מיתיות אלא דמויות אנושיות, כאלו שניתן להזדהות עמן ודווקא אנושיותן מעצימה את מעשי הגבורה שלהן.
לאחר שובם של הילדים לביתם, הם מכינים חידות ודרכן מבהירים לנמענים את פשרם של מנהגי החג. מי שחושב שדמי החנוכה נועדו לקניית מתנות אישיות, מגלה כי תפקידם ללמד את הילדים להפריש מעשר לעניים. וכך שוב נפתחים שני מעגלים: זה האישי, שכן דמי החג משמשים את הילד לקניית מתנות וזה החברתי, שכן דמי החג יפגישו אותו עם מושג הצדקה ויאפשרו לו לתרום כפי חלקו לחברה.
בחג פורים חוזרים גל ובר לשושן הבירה ביום בחירת המלכה החדשה. הם חווים על בשרם את אכזריותו של המן הרשע, שאינו חס אף על ילדים, וניצלים בזכות אסתר המלכה הבולטת לאור יופייה וחכמתה. כמובן שהם מספיקים להרגיע את מרדכי ולספר לו מה צופן העתיד.
הקובץ החגים שלנו הוא נדבך נוסף בפרויקט של גלילה רון-פדר-עמית להנחלת ההיסטוריה היהודית לילדי ישראל. המסע אחורנית בזמן, בדומה למתרחש בסדרה מנהרת הזמן, מפגיש את הילדים מן ההווה עם תקופות היסטוריות ועם גיבוריהן ומאפשר להם להתרשם מן התקופה בעצמם ולחוש היטב את האתגרים שעמדו בכל תקופה בפני העם היהודי. הגעתם של גל ובר מן העתיד אל העבר הופכת אותם לנעלים על פני גיבורי העבר שכן הידיעה שייכת להם; הם אלו שמכירים את הסיפור מתחילתו ועד סופו, ובניגוד לגיבורי החג שחווים את האירוע מבלי לדעת כיצד הוא יסתיים, הם מודעים לניצחון ועל כן מסוגלים לעודד ולהרגיע את גדולי האומה, ואף לספר להם שהם עתידים להוות חלק מן הזיכרון הקולקטיבי ולא להישכח.
החגים שלנו הוא דרך מרעננת ומקורית להנהרת חגי ישראל לילדי הגן. נוסף על אישים ותקופות ידועות, רון-פדר-עמית תורמת לנמענים מידע אודות שורשם של מנהגים ועושה חסד עם גדולי אומה שנשכחו, דוגמת זאב יעבץ, המורה שהנהיג את הנטיעות בחג טו’ בשבט בשנת 1884. לצד חשיפת הילדים ל”מאחורי הקלעים” של החגים, הם מגלים את הכוחות הגלומים בעצמם, את תושייתם ואת יכולתם לקחת חלק פעיל בהצלת עמם – אז וגם עכשיו.
מגיל: 4